Saját fotó
Hi. I'm Dick. Jack's dull boy.
Üzemeltető: Blogger.
RSS

MÁSFÉL TEST, EGY LÉLEK - Frank Henenlotter és a Basket Case

(Az írás először itt jelent meg, 2009-ben.)

Frank Henenlottert bizonyos, sajnálatosan szűk körökben félistenként tisztelik, míg mások tehetségét megkérdőjelezik, rosszabb esetben semmibe is veszik. Ezzel valószínűleg maga az alkotó is tisztában van, és ami a legszebb a dologban, hogy ez látszólag cseppet sem zavarja. Henenlotter a leginkább öntörvényű és kreatív ma élő filmesek egyike, aki soha, semmilyen áron nem volt hajlandó engedni sajátos elképzeléseiből - hál' Istennek, mondom én. Témaválasztásai alapján David Cronenberghez szokás hasonlítani, filmjeit pedig a Bad Taste-tel, Peter Jackson 1987-es splatterével szokták rokonítani. Való igaz, ha a kanadai mester a „bio-horror”, akkor Henenlotter a „bio-trash” guruja, Jackson és közte viszont akad egy nagy különbség: az ő King Kongjára baromi kíváncsi lennék. 



Első és mindmáig legismertebb filmje az 1982-ben bemutatott Basket Case, ami eredeti történetének, bizarr humorának és rendezője elképesztő stílusának köszönhetően igen komoly kult státuszt vívott ki, így később két folytatás is készült hozzá (Basket Case 2 - 1990; Basket Case 3 - The Progeny – 1993). El is érkeztünk a rendező egyik legnagyobb erényéhez, ami nem más mint az előbb említett, nagybetűs Stílus. Kis túlzással olyan Ő mint az AC/DC: elég néhány perc és tudod, hogy ez bizony nem lehet más műve. Ez persze nem azt jelenti, hogy ismételné önmagát, sokkal inkább azt, hogy igen markáns, egyéni íze van minden egyes munkájának.

Basket Case egy rettenetesen egyszerű, ám annál briliánsabb alapszituációra épül: adott egy fiatal, kissé furcsa srác aki egy kosárral a kezében, bosszúra szomjasan járja New York utcáit. A kosár eldeformálódott, mutáns, sziámi iker testvérét, Belial-t rejti, közös revansuk célpontjai pedig az orvosok, akik elválasztották őket egymástól. Később szerelmi szálba is belegabalyodik a furcsa testvérpár és egy rakás furcsa mellékszereplő is feltűnik a film fő helyszínéül szolgáló Hotel Broslin lakóinak személyében.

Mint látható, néhány tőmondattal leírható az egész történet, mégis annyira eredeti, hogy ha Hollywoodban csak évente egy ilyen forgatókönyv születne manapság, máris halkabban kiáltanék ősi arab módszerek után. Ráadásul a nem mindennapi sztorihoz hozzáadódik még a hamisítatlan B-filmes színészi teljesítmény, a már keletkezésének idején is megmosolyogtató maszkok és stop-motion animáció, megfelelő mennyiségű gore-effekt, mesteri módon adagolt fekete humor, a 80-as évek utánozhatatlan hangulata, egy hihetetlenül groteszk szex jelenet és természetesen Henenlotter maga. Ezen összetevők által lett a Basket Case az ami, vagyis a low-budget szerzői filmek gnóm szörnyetege, a stílus elkötelezett rajongóinak örök kedvence, minden idők egyik legjobb horror-komédiája.

Egészen nyilvánvaló, hogy maga a direktor sem vette teljesen komolyan a filmet, későbbi alkotásaihoz képest mégis viszonylag sötét tónusú lett a végeredmény. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a direkt humor itt még csak fűszerként jelenik meg ellentétben a két féktelen, LSD hatású színorgiát felvonultató folytatással, vagy az abszolút parodisztikus, 1990-es keletkezésű Frankenhookerrel. Egyébként egyszerre sajnálatos, és örömteli tény, hogy Henenlotter soha semmilyen körülmények között nem volt hajlandó engedni az elképzeléseiből. Hogy ez miért jó, az az előző sorok (jobb esetben a munkásság) ismeretében mindenkinek világos, viszont ez a kompromisszumképtelenség azt eredményezte, hogy a ma 59 éves rendező több mint 25 éves pályája során mindössze hat filmet tudott tető alá hozni. Én mindenesetre remélem, hogy az utóbbi években újra tomboló horrorláz ráirányítja a figyelmet a hozzá hasonló, méltatlanul mellőzött filmesekre, és a Bad Biology egy új kezdetet jelent számára. Mindenesetre ha soha többet nem készíthet filmet, akkor sem kell szégyenkeznie, hiszen igazán tiszteletre méltó, ha egy alkotó már legelső művével kitörölhetetlen nyomot hagy az underground filmtörténetben.



Frank Henenlotter filmjei:

1982: Basket Case 9/10
1988: Brain Damage 8/10
1990: Basket Case 2. 6/10
1990: Frankenhooker 7/10
1992: Basket Case 3. - The Progeny 5/10
2008: Bad Biology 7/10

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése